01.07.11

Слово життя липень 2011

«Чувайте і моліться, щоб не ввійшли у спокусу, бо дух бадьорий, але тіло немічне» (Мт. 26, 41).

Ці слова, якими Ісус, під час агонії в Гетсиманському саду, звернувся до Петра, Якова та Івана, коли бачив їх, переможеними сном. Він узяв з собою цих трьох апостолів – тих самих, які були також свідками Його переображення на горі Тавор - щоб вони були поруч з ним в цей важкий момент, і підготували себе в молитві разом з Ним, оскільки те, що мало статися було б важким випробуванням також і для них.

«Чувайте і моліться, щоб не ввійшли у спокусу, бо дух бадьорий, але тіло немічне»

Ці слова - прочитані у світлі обставин, у яких вони були сказані –перше ніж рекомендація Ісуса Своїм учням, необхідно побачити в них відображення Його стану душі, тобто способу, яким Він готувався до випробовування. Супроти неминучих страстей, Він молиться усіма силами свого духу, бореться зі страхом і жахом смерті, віддається любові Отця, щоб бути вірним до кінця Його волі та допомагає своїм апостолам зробити те ж саме.

Ісус тут показується як модель для тих, хто повинен зустрітися з випробуваннями і в той же час, братом, який є поруч в цей важкий час.

«Чувайте і моліться, щоб не ввійшли у спокусу, бо дух бадьорий, але тіло немічне» Заклик до пильності часто зустрічаємо у словах Ісуса. Бути пильними для Нього означає, ніколи не дати себе перемогти духовною сплячкою, тримати себе завжди готовим до зустрічі з волею Божою, навчитися пізнати знаки у повсякденному житті, особливо вміти прочитати труднощі і страждання у світлі Божої любові.

Пильність є невіддільною від молитви, тому що молитва є необхідною, щоб перемогти випробування. Природна слабкість людини («слабкість плоті») може бути подолана шляхом сили, що походить від Святого Духа.

«Чувайте і моліться, щоб не ввійшли у спокусу, бо дух бадьорий, але тіло немічне»

Отже, як жити Слово Життя цього місяця?

Також ми повинні пам’ятати про зустріч із випробовуванням: маленьким чи великим, які зустрічаються щодня. Нормальні випробовуванням, з якими християнин не може одного або іншого дня не зустрітися. Отже, першою умовою, щоб перебороти випробовування, кожне випробовування – застерігає нас Ісус, - є пильність. Йдеться про здатність розпізнання, усвідомлення, що випробовування допускаються Богом не тому, щоб ми впали духом, а тому, щоб долаючи їх, зросли духовно.

І в той час ми повинні молитися। Молитва є необхідною, тому що дві спокуси, яким ми найбільш піддані в ці моменти: з одного боку, самовпевненість подолати їх самостійно; з іншого - протилежне почуття, тобто страх не подолати їх, так ніби випробовування перевершують наші сили. Ісус, проте, запевняє, що Небесний Отець не залишить нас без сили Святого Духа, якщо будемо пильними і попросимо у нього про це з вірою.